Tips voor gezond frituren

Niet alle gefrituurde gerechten zijn slecht voor u, maar dat betekent niet meteen dat ze ook goed zijn voor u. Wanneer gefrituurde gerechten op de juiste manier zijn bereid en met mate worden gegeten, kunnen ze deel uit maken van een gezond dieet. Hier volgen enkele eenvoudige stappen om uw gefrituurde gerechten gezonder te maken:

KIES DE JUISTE OLIE Tijdens het frituren kan de olietemperatuur oplopen tot 190 graden Celsius. Als de olie te heet wordt, wordt deze afgebroken en gaat de olie roken. Hierbij komen giftige moleculen en verbindingen vrij (zoals acroleïne) die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de luchtwegen en tot andere ernstigere gezondheidsproblemen kunnen leiden. 

Kies voor gezond frituren een olie met een hoog rookpunt, bijvoorbeeld Filippo Berio Olijfolie. Deze olie is geschikt voor een kooktemperatuur van maximaal 200-210 °C. De olie bevat tevens weinig verzadigde vetten vergeleken met andere oliën en bewerkte vetten zoals boter, reuzel of margarine.

filippo berio advertising
GEBRUIK GEEN BLOEMBESLAG

Bloembeslag is lekker maar absorbeert ook meer olie dan ander frituurbeslag, zoals paneermeel of maïsmeel. Verminder de hoeveelheid bloem in uw beslag. Als dat niet mogelijk is, voegt u wat bakpoeder of bier toe (of zelfs koolzuurhoudend water) om de absorptie van olie te verminderen.

LET OP DE OLIETEMPERATUUR

De olie mag niet te heet worden, maar mag ook niet te koud blijven. Gerechten die worden gefrituurd in olie onder de juiste temperatuur, duren niet alleen langer om gaar te worden maar absorberen ook meer olie. Hierdoor wordt het gerecht klef, krijgt het een vettige textuur en bevat het dus ook meer vet. Gebruik indien mogelijk een frituurthermometer zodat u van begin tot eind zeker bent van de juiste olietemperatuur.

LAAT HET GERECHT NA HET FRITUREN UITLEKKEN

Laat een gefrituurd gerecht goed uitlekken op keukenpapier. Verschoon het keukenpapier een of twee maal zodat alle overtollige olie goed wordt opgenomen door het papier.

GEBRUIK DE OLIE NIET OPNIEUW

Het is misschien goedkoper om dezelfde olie meerdere keren te gebruiken, maar elke keer dat u de olie verhit, wordt het rookpunt verlaagd en worden de samenstelling en kwaliteit van de olie steeds slechter. Als hergebruikte olie niet op de juiste manier of te lang wordt bewaard, kan de olie bederven. Dit kan invloed hebben op de kwaliteit en smaak van uw gerecht.
 Als u een smaakvol en krokant gerecht op tafel wilt zetten, wordt u aangeraden versie olie te gebruiken.

Navigation
© 2014 Filippo Berio P.Iva 00526090469
web design

ZOEKEN OP GEHELE WEBSITE

ZOEKRESULTATEN VOOR: