Cholesterol
Cholesterol is een voedingsstof die een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Een teveel aan cholesterol kan echter ophopen in de vaatwanden en het risico op een hartaanval, beroerte en hoge bloeddruk vergroten.
Er zijn twee soorten cholesterol waar u rekening mee moet houden:- LDL (low density lipoprotein)
Omschreven als 'slechte' cholesterol omdat het vet afzet op de vaatwanden. - HDL (high density lipoprotein)
Omschreven als 'goede' cholesterol omdat het het vet van de vaatwanden verwijdert.
Wanneer u op het cholesterolgehalte let, moet u dus letten op de verhouding tussen LDL's en HDL's. Verschillende soorten verzadigde en onverzadigde vetten hebben bijvoorbeeld direct invloed op deze verhouding:

ENKELVOUDIG ONVERZADIGDE VETTEN
Verlagen het LDL-cholesterolgehalte zonder invloed te hebben op het HDL-cholesterolgehalte en verbeteren dus zo de verhouding tussen LDL en HDL.

MEERVOUDIG ONVERZADIGDE VETTEN
Verlagen zowel het LDL- als het HDL-cholesterolgehalte in het bloed en zijn daarom maar deels goed.

VERZADIGDE VETTEN
Verhogen het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte.